Höstlov

På höstlovet körde vi till Tyskland på en fyradags tur och bjöd med min mor som nu i veckan fyllde 80 år.

Min mor kommer från Tyskland och mest troligt var detta sista gången hon besökte sin födelseort. Det har varit lite jobbigt när jag har tänkt på det på det viset men samtidigt misstänker jag att min mor tyckte det var helt underbart att få dela denna sista gång med oss där.

Vi träffade vänner som betyder mer än släkten, för henne. Jag har ju själv vuxit upp lite med staden och människorna då vi ofta var på besök när jag var liten eller de besökte oss. Dessa vänner är oxå till åren gångna och jag inser ju att jag kanske aldrig kommer att träffa dem igen.

Hur säger man hej då när man tror så?

Vi tog en stads rundtur med buss och där vi fick veta mycket mer om staden, både gammalt och nytt. Den turen uppskattade hon väldigt mycket. Hon ville visa oss staden från båthåll oxå så en tur i hamnen för att få veta ännu lite mera.

Vi besökte ett krigsmonument, en kyrka som aldrig byggdes upp igen efter andra världskriget och dess sönder bombning av den. Hissen tog oss ändan upp och gav oss en hissnande utsikt men oxå en fotoutställning från direkt efter krigets slut och alla dess ruiner.

Min mor berättade för barnen att hon som barn tillsammans med sina syskon samlat de bombade tegelstenarna, från dessa ruiner och sedan hade hennes mormor suttit och hackat bort fogmassan från tegelstenarna. När dessa tegelstenar sedan lämnades tillbaka för återanvändning, för uppbyggnad av staden, fick de en liten slant för arbetet.

Med vårat lyxliv i dag är det svårt att förstå hur livet var då.

Vi har ätit gott och det är så himla mysigt att bara sätta sig vid bords utan att lyfta ett finger. Dock har jag ätit alldeles för mycket gott så 2kg upp på vågen. Blä!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s