Inredningsfärger

Läste på Bättrehälsa om inredningsfärger och vad de kan göra med oss…

Färger påverkar oss både kroppsligt och mentalt. Detta innebär att du med fördel kan, eller t.o.m. bör, välja färgsättningen därhemma med viss eftertanke. Ta del av hur färgerna i hemmet påverkar ditt humör, och därmed din kropp, i denna guide från Bättre hälsa

Hur du påverkas av vissa färger säger mycket om vem du är och varifrån du kommer

Färger är informationsbärare. Genom alla tider har färger kommunicerat viktig information till oss människor, och det har varit till stor hjälp för vår överlevnad. Färger har bl.a. berättat om en växt, ett djur eller en svamp är giftig – tänk på flugsvampen! Och tänk på färgen på himlen! Den har sagt en hel del om vilket väder som är på gång.

Färger triggar igång hjärnan. Studier som har gjorts vid Lunds universitet har visat att ett färgrikt rum aktiverar hjärnan betydligt mer än ett rum som är enfärgat i grått.

Kulturell bakgrund påverkar hur du uppfattar färg. Varje kultur har sina egna föreställningar om och upplevelser av färger. Detta innebär att hur vi påverkas av en viss färg också har att göra med varifrån vi kommer och har vuxit upp.

Din uppväxt och dina minnen påverkar hur du påverkas av särskilda färger. Förutom tidigare nämnda faktorer, påverkar även våra uppväxter och minnen hur vi förhåller oss till och känner inför somliga färger. Med detta skrivet: färger och hur de påverkar ditt humör är komplexa.

Så påverkar de olika färgerna ditt humör

Röd. Färgen röd är en av de mest energifulla färger som finns. Dels sänder den ut varningssignaler, dels symboliserar den kärlek och gemenskap. Eftersom rött gör dig mer aktiv, den får t.ex. ditt hjärta att slå snabbare och ögonen att blinka oftare, är det kanske ingen färg du vill ha i ditt sovrum eller vardagsrum.

Blå. Blått är rogivande och får dig därför att varva ner. Denna färg gör att du andas lugnare och blinkar mindre med ögonen. Det påstås att färgen blå gör dig mer kreativ – ge det ett försök!

Lila. Det sägs att lila är färgen för dig som gillar andlighet och en bra nattsömn. Just för att lila är så behaglig lämpar den sig väl för ytor där du vill tänka, meditera och återhämta dig.

Grön. Man menar att grönt skärper sinnena, gör det lättare att utföra precisionsarbeten och ökar livsglädjen. Annars symboliserar ju färgen grön bl.a. natur och växande, och man anser att denna färg har en lugnande inverkan på dig.

Gul. Gul antas vara en så intensiv färg att den kan göra dig sjuk, t.ex. illamående.

Orange. Orange är en färg med en stor inredningspotential. Den påstås påverka allt från kommunikation och aptit till optimism och entusiasm.

Brun. Att dekorera med brunt därhemma kan både vara bra och dåligt. Dels kan färgen brun skapa en känsla av värme och trygghet, dels kan den dra ner ditt humör.

Rosa. Rosa är färgen för dig som vill ha stillhet, trygghet och öka chanserna till att känna dig optimistisk.

Svart. Det som gör svart till en komplicerad färg är att den har dubbla betydelser. På samma gång som den symboliserar död, sorg, hat o.s.v. är denna färg också ett tecken på trendighet och klassisk elegans.

Grå. Färgen grå kan göra dig som är kreativ ännu mera kreativ. Grått kan likaså göra dig rastlös, detta med tanke på att färgen är förknippad med tristess.

Vit. Färgen vit, som står för tomhet och vila, brukar oftast blandas med andra färger. Om den inte gör det kan för mycket vitt uppfattas som kliniskt.

…läser om brunt, gäller samma för beigt tro. Får nog dra in en massa rött, orange och grönt som accentfärg bland allt mitt beiga. Jag vill ju ha det varmt och tryggt men inte dra ner mitt humör.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s