Aj aj aj aj aj

Vi hög en BLÅGRAN…

”Blågran tillhör släktet ädelgranar och är en uppskattad julgran i Sverige. Mycket på grund av den blåa färgen och den karaktäristiska doften. Variationer av blågran med extra blå färg har med tiden odlats fram i handelsträdgårdar runtom i Europa och Nordamerika. Förutom att färgen skiljer sig är den ofta mer tätvuxen än rödgranen. Barren är vassa och grenarna styvare. Den barrar inte så lätt och klarar ofta minst två månader inomhus om den sköts rätt.

De vackra glänsande blå barren är styva. Granen växer mycket långsamt, på 10 år blir det cirka 3 meter högt, men så småningom blir det ett ståtligt träd med en höjd på mer än 15 meter.

Barrar inte
Ädelgranar håller barren betydligt längre än en vanlig gran.
Det beror på att barren sitter fast på ett annat sätt (med en typ av sugkopp) på grenen.”

Vi snålade lite. Kungsgranen, som vi vanligtvis brukar hugga, kostade 100kr mer och därför blev det en Blågran. Vad vi inte visste var att barren är vassa och grenarna hårda. Ett rent helvete att få rätt i julgransfoten, klä den med ljus, glitter och kullor OCH snacka inte om att komma till och vattna, dessutom dricker den ju kopiösa mängder med vatten.

Som om inte detta räcker, är jag ju allergisk mot julgran, blir jag riven får jag en enorm klåda som knappt går bort. Blågranen doftar ju väldigt mycket, det märker man tydligt när man stiger in i huset, det hade vi inte heller någon aning om och jag hopps jag klarar det med andningen.

Men den skall vara bra på att INTE barra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s